juli 2010

Hvorfor koster bloggdesign penger?

Jeg har lest kommentarer på flere blogger hvor folk klager på at vi (altså bloggdesignere) tar betalt for å lage design og headere. Mange synes det skal være gratis. Jeg tror de fleste som mener det ikke vet hvor mye arbeid som ligger bak et webdesign og hvor lang tid man bruker på det. Jeg har fått noen spørsmål om hvordan man lager et design til bloggen. Det kan ikke besvares ordentlig med hverken 1 eller 100 setninger, for så enkelt er det ikke. 
Det er jo opp til hver enkelt person å bestemme hvor mye man vil legge i et bloggdesign, men uansett om mange mener at jeg burde gi det bort gratis, så er det fortsatt mange som vil betale for det, og jeg har nok med å lage til de som betaler. Så hvorfor ikke tjene penger på noe man synes er gøy? Hadde du takket nei til det?
Jeg har brukt flere år (4-5?) på å lære alt det jeg kan i dag. Bak alle de årene ligger det flere timer med frustrasjon over at ting ikke er som jeg har skrevet i kodene. Da har jeg googlet problemet og spurt på diverse forum. Mange ganger har det vært så enkelt som at jeg har glemt å skrive inn et semikolon eller en skråstrek, og tro meg, de tegnene er det mange av i et webdesign. 
I begynnelsen brukte jeg en enkel hjemmesidebygger på home.no og freewebs.com. Etterhvert gikk jeg over til html. Jeg leste meg opp på start.no, men det står ikke noe om sånne ting der lenger. Ikke som jeg har sett i alle fall, men det finnes mange andre sider der ute. w3schools.org er en side jeg bruker veldig mye. Om jeg lurer på noe så søker jeg på den siden med en gang. 
Der kan du lære å bygge opp en side fra bunnen av. Det kan være lurt for å skjønne hvordan blogg.no-malene er bygd opp, men det kan jo hende blogg.no er lagt ned før dere skjønner halvparten av html-verdenen. hehehe, neida.. bare tuller ;) 
Trykk her for å komme til første side av en html guide. Det eneste du trenger er Notisblokk som alle med windows har på pc-en fra før. Mac har vel noe som heter ...hva heter det igjen? TextEdit? Tror det. Også trenger du et tastatur å skrive med. Det regner jeg med at alle har.
Ikke glem å lær deg CSS også! Det sparer mye tid. I stedet for å skrive f.eks hvilken farge bakgrunnen skal ha på alle sidene på nettsiden din, så skriver du det bare i stilsettet (CSS) en gang. 

Har fått tak over hodet!

Jeg har fått hybel midt i Trondheim sentrum :) Og en ting som er sykt digg er at vi som bor der slipper å vaske fellesbad og kjøkken! Kollektiv funker fett for meg. Jeg vet ikke hvordan det ser ut der, men ei venninne av meg som også skal bo der har vært på visning. Vi er 3-5 stykker som skal dele kjøkken og bad. Er spent på hva slags folk det er... 
Jeg merker også at jeg begynner å få litt nerver for første skoledag. Skal liksom ta bussen til en plass jeg aldri har vært og gå noen meter til en skole jeg aldri har vært på. Skummelt! 
Nå klarer jeg ikke å vente med å flytte. Det er enda 2 og en halv uke igjen og jeg kjeder ræva av meg her oppe i Finnmark. 

Nå er jobb det eneste jeg mangler, så når/hvis jeg får det så er alt på stell!

Var noen som sa de ville bli litt bedre kjent med meg ettersom jeg for det meste bare skriver om design og koding og sånt, så da håper jeg at noen er litt mer fornøyd ;)

Design til Malin Hammersgård

Ganske enkelt og ryddig. Hva syns du?

Internettlesere

Jeg vet at mange der ute bruker Internet Explorer, men selv om det er den nettleseren som er på alle pc-er fra før, så er det den siste jeg (og mange andre) vil bruke. Det finnes flere forskjellige nettlesere. De mest brukte er vel Chrome, Firefox og Opera. 

Chrome er en veldig rask nettleser og funker fint for de som har en like treg og gammel pc som meg. Det klikker sjeldent, men noen minus for folk som blogger er at det ikke går an å opprette en lenke og endre størrelsen på bilder uten å kunne html, men om du kan det så er det ikke noe problem å bruke Chrome. 
Mozilla Firefox har alt jeg trenger og den er enkel å skjønne seg på. Det er den jeg har brukt mest og når jeg får meg en ny og rask pc, bytter jeg til FF med en gang. 
Opera har jeg ikke brukt så mye, så jeg skal ikke uttale meg så mye om den. Tror den er rimelig lik Firefox, men de forskjellene jeg har lagt merke til er bare småting som ikke så mange bryr seg om.

Design til Henryogverro.blogg.no

Hvor gammel er du?

Hvor gamle er leserne mine? Klikk en gang på aldersgruppen din for å stemme.

Hvor gammel er du?
25 eller eldre
18 - 24
13 - 17
12 eller yngre

View Results

Design til Linn Steinsland

Kommer meg sakte, men sikkert gjennom designkøen. Dette har jeg laget til Linn SteinslandFå gratis spotify premium

Folk er sikkert lei av disse "Få gratis spotify premium" greiene, men jeg har ikke prøvd de ut enda. Noen sier at det funker, så hva kan man vel tape på det? Bare noen minutter av livet. Om du vil ha gratis Spotify premium, registrer deg via denne linken og svar på en spørreundersøkelse.  


Rosa design - SOLGT!

Design til iiaaa.blogg.no

Hva synes du? :) iiaaa.blogg.no

Beskjære og endre størrelse på bilder i Photoshop

Åpne Photoshop og bildet du vil beskjære/endre størrelse på.

Beskjære
Trykk på Crop Tool i verktøymenyen


Lag en firkant. Du kan dra i hjørnene og kantene til du finner ut hvor mye av bildet du vil beskjære.
Trykk enter når du er fornøyd.
Endre størrelse
Trykk på Image -> Image size...
Se etter at Constrain Proportions er huket av. Den gjør at bildet ikke strekkes ut og beholder proporsjonene.
Under Pixel Demensions kan du endre bredden eller høyden. Endrer du bredden, så justeres høyden automatisk og omvendt.

Hva skal jeg skrive om?

Nå er det litt dødt her, så hva skal jeg skrive om? 

Forresten... om noen av dere tilfeldigvis kommer over noen ledige deltidsstillinger i Trondheim i butikk/kiosk/bensinstasjon/resturant eller noe lignende, si ifra! :) Må ha noe å leve på + at jeg trenger ny pc. Er såvidt jeg gidder å jobbe i Photoshop fordi denne er så treg, og da er det ikke så gøy å lage design. 
Hadde jeg bare hatt så populær blogg at jeg bare kunne spørre noen om å sponse meg... ;)

Hva gjør en blogg bra? (design)

Jeg har postet dette innlegget før, men gjør det igjen fordi jeg ikke hadde så veldig mange lesere sist.


Venstrestill teksten i blogginnleggene
Det er utrolig slitsomt å lese lange tekster som er midtstilt. Dessuten ser venstrestilt tekst mye bedre ut.

Skrifttype
Bruk en font som er lett å lese. F.eks arial, tahoma eller verdana. Mange bruker Times og andre fonter med seriffer på bloggen. De typene er ikke beregnet for å lese på skjerm, men på trykk.

Overskrifter
Bruk overskrifter som står litt ut fra resten av teksten. F.eks en annen farge, litt større, fet skrift osv.

Farge på bakgrunn og tekst
Bruk en lys bakgrunnsfarge og en litt mørkere farge på teksten. Gjør du det omvendt, kan det fort bli slitsomt å lese.
Noen ganger lurer jeg faktisk på om folk ikke ser på designet til sin egen blogg, men bare bruker to farger som er fine. Selv om fargene er fine for seg selv, betyr det ikke at de passer sammen. Har du noen ganger lest en blogg med rosa bakgrunn og turkis skrift? Ser jeg en sånn blogg, går jeg ut med en gang. Det skal ikke gjøre vondt å lese.


Språk
Skriv på bokmål (eller nynorsk) sånn at alle forstår. Selv syns jeg det er lettere å lese bokmål enn min egen dialekt.

Design
Bruk et design som passer for de fleste skjermstørrelser. De fleste har mest sannsynlig ikke under 1024 pixler i bredden.

Dette er ting jeg pirker på om jeg skal si hva jeg synes om en blogg. Ikke alt stemmer for alle, men mye av dette er grunnleggende og noe alle bør vite.
Få andre til å se på bloggen og si hva de synes. Noen ganger ser man ikke selv hva som kan gjøres bedre.

Design til jonathanjaeger.blogg.no

Har laget et design til jonathanjaeger.blogg.no. Hva syns du? :)Vinneren av et design trekkes i morgen

Nå har designkonkurransen foregått en stund, så jeg trekker vinneren i morgen. Det vil si at du fortsatt kan delta.
Jeg stenger for kommentarer like før jeg trekker vinneren. Trykk her for å delta! :)


Nå har jeg kommet litt lenger ned i køen med bloggdesign selv om det bare kommer fler og fler. Var litt lei en stund, men nå sitter jeg bare og venter på svar hos folk sånn at jeg kan fortsette med designet dems. Holder på med 2-3 stykker parallelt, så det forhåpentligvis går litt fortere.

Skille sidemenyen fra blogginnlegg/få smal blogg

Her skal jeg lære deg hvordan du får mellomrom mellom sidemenyen og blogginnleggene. Denne kan du også bruke for å få en smal blogg! Det er ikke bare en eneste kode. Med denne får du litt flere muligheter for å bestemme hvordan du vil ha det.

Her er selve kodene som du skal lime inn i stilsettet og eventuelt endre på om du vil det.
#wrapper {
background-color: transparent;
width: 950px;
}
#main {
float: left;
padding: 5px;
width: 635px;
background-color: #ffffff;
border: 0px solid #000000;
}
#side {
float: right;
padding: 5px;
width: 285px;
background-color: #ffffff;
border: 0px solid #000000;
}

Hvis f.eks dette står i stilsettet fra før, så må du fjerne det. Det gjelder også #side og #main.
#wrapper {
background-color: #fff;
}

Du kan endre det som står etter width om du vil at bloggen skal være bredere eller smalere. Gjør du #main eller #side bredere, må du gjøre #wrapper bredere. Hvis sidemenyen flytter seg ned, så må du gjøre #main eller #side smalere, eller gjøre #wrapper bredere.

#main er blogginnleggene og #side er sidemenyen.

Om ting ikke ser helt bra ut, så kan du legge til denne koden nederst i stilsettet: #doc2 { margin: 0px; padding: 0px; width: 100%; }


PS: Det kan være lurt å velge "bygg ditt eget design" før du bruker disse kodene da jeg ikke vet hva du har i stilsettet ditt fra før.

Design til Madelen M

Jeg har laget et design til Madelen som skriver mmindresunde.blogg.no. Hva synes du?Flytter til Trondheim! :)

Jeg har kommet inn på IKT-servicefag på Heimdal vgs i Trondheim til høsten! Er skikkelig letta nå fordi jeg har gått med nervene i høyspenn i flere måneder. Satser på å få meg hybel i sentrum en plass.. Tror jeg skal begynne å spille innebandy igjen, også må jeg prøve å skaffe meg en jobb for å klare og overleve. Er litt skeptisk til hvor mye tid jeg får til å holde på med webdesign da, men det blir sikkert litt tid til det også :)

Det går litt treigt med å lage designene og headerne som er i kø nå, så må bare beklage det! Er litt opptatt med å sende søknader hit og dit og å se på hybler.
Jeg gleder meg så sykt mye til å flytte! :D

http://velobello.files.wordpress.com/2010/03/trondheim-norway.jpg

Hjemme fra hytta

Det var koselig på hytta selv om det bare var meg, pappa, onkelen min og katta mi der. Har tatt en del bilder, men det er ikke så mye å skryte av. Nå er jeg ganske sliten og giddaløs, så jeg gidder ikke å redigere de nå.
Ellers så har jeg 7 bloggdesign/headere i kø, så om noen bestiller noe nå, så må de regne med litt ventetid.

Det var en hyggelig overraskelse og komme tilbake til 3 nye følgere på bloglovin og mange fine kommentarer :) Takk!

Design til Iselin

Har laget et design til Iselin som skriver mamma1993.blogg.no. Hva syns du?Jeg drar på hytta i morgen. Er ikke sikker på om jeg kommer til å ha nett der. Kanskje onkelen min har med seg det mobile bredbåndet. Tror jeg kommer hjem på onsdag, så da svarer jeg på kommentarer og mail når jeg kommer hjem om jeg ikke har nett der.
Men resten av kvelden tror jeg at jeg blir hjemme.

Se film gratis på nett!


http://blogg.maroder.no/wp-content/uploads/2010/01/voddler-logo.jpgVoddler.com er en side der du kan streame filmer på nett, helt gratis. Det er nesten det samme som spotify, bare med filmer. De fleste er gratis, men noen få må man betale 30-40 kroner for. Før måtte man ha invite for å få se filmer, men nå kan alle registrere seg.

3. plass på pluss!

Det er litt gøy da ;) Blir så glad av å se at dere får hjelp fra bloggen min og at dere bruker designene jeg legger ut. Tusen takk, kjære lesere!


Få større profilbilde

1: Last opp bildet ditt på tinypic.com

2: Kopier url-en (Direct Link for Layouts).

3: Gå inn på maler og finn denne koden:
<img src="${ProfileImageUrl}" alt="${ProfileName}" />

4: Bytt den ut med denne:
<img src="URL" alt="${ProfileName}" width="200" />

Lim inn url-en der det står URL. Endre 200 til den bredden du vil ha på bildet.

Gratis Design 4: ButterfliesLast ned
Hjelp til å sette inn designet

Legge inn linker i menyen

Gå inn på maler. Der er det en kode som ser sånn ut: 
<div id="meny">
<a href="#"> Link </a>
<a href="#"> Link </a>
<a href="#"> Link </a>
<a href="#"> Link </a>
</div>

Bytt ut # med adressen til siden du vil linke til og Link med navnet på linken. Du kan fjerne eller legge til så mange linker du vil.

Sette inn din egen header

Noen linjer under #header i stilsettet står det background-image: none;
Fjern det og sett inn dette i stedet:

background-image: url('URL-en til headeren her');
background-repeat: no-repeat;


Under der igjen står det
padding: 210px
bytt ut 210 med høyden på headeren.


Har du problemer med designet? Ta kontakt. Jeg kan legge designet inn for deg om du vil det. Bare send brukernavn og passord på mail :)
NB: Ikke fjern linken tilbake til siden min.

Gratis design...

...kommer i morgen! Jeg gleder meg til å legge det ut! Tror det blir veldig bra. Nå skal jeg begynne å kode det. Kan gi dere en liten smakebit..
  • Sidemenyen er delt opp i bokser.
  • Du kan velge om du vil ha bruke egen header eller ikke.
  • Det følger med meny
  • Retrofarger og sommerfugler.

Høres det bra ut?

Design til Siljenn.blogg.no

Hva syns dere?Siljenn.blogg.no
Lisa

Lisa

21, Trondheim

Jeg har flyttet til www.nerdie.me/designKategorier

Arkiv

hits